Senegal (2019-2020)

General

Dwagulu Dekkente VZW is een lokale organisatie uit Sint-Niklaas die de interculturele solidariteit wil bevorderen. Daarvoor organiseert ze vormingstrajecten voor jongeren uit de derde graad van Sint-Niklaas en omstreken. Een vormingstraject duurt 2 jaar en geeft de jongeren de kans zich te verdiepen in Noord-Zuidverhoudingen en interculturaliteit via duurzaam contact en uitwisseling met West-Afrikaanse jongeren.

Hiervoor werkt de vereniging nauw samen met de Sint-Niklase NGO voor ontwikkelingssamenwerking Solidagro, de partnerorganisaties in West-Afrika en de stad Sint-Niklaas.


Belangrijke data om te onthouden tijdens het vormingstraject zijn:

1. De voorbereidingsweekends

De jongeren worden gedurende 4 voorbereidingsweekends klaargestoomd voor hun interculturele ervaring. Tijdens de weekends besteden we aandacht aan de groepsvorming, algemene Noord-Zuidverhoudingen, beeldvorming en informatie over het gastland, medische info en natuurlijk ook aan het Intercultureel Leren.

De data van de weekends zijn: 

  • WE1: 1-3/02/2019
  • WE2: 22-24/02/2019
  • WE3: 22-24/02/2019
  • WE4: 10-12/05/2019

2. De inleefreis naar Burkina Faso (juli 2019)

Gedurende drie weken worden de jongeren ondergedompeld in de Burkinese cultuur. Dit doen we door samen te leven en te werken met een groep Burkinese jongeren. Zo zullen we bij deze jongeren in een gastgezin verblijven, samen bezoeken brengen aan projecten en organisaties, samen werken aan een kleinschalig project...

Na de inleefreis volgt er nog een reflectieweekend waarbij de jongeren samen met hun ervaringen aan de slag gaan. Dit weekend vindt plaats van 13-15 september 2019.

3. De terugkomreis (augustus 2020)

Het tweede belangrijke luik van het vormingstraject bestaat uit de terugkomreis. Gedurende twee weken komen 6 Burkinese jongeren en hun begeleiders op tegenbezoek in België en verblijven in onze gezinnen. We maken nogmaals een interculturele reis mee, bij ons thuis!

Om de terugkomreis voor te bereiden komt de hele groep nogmaals samen voor hun 6de weekend! Dit zal doorgaan van in maart 2020.

There are already 19 members subscribed to this travel.

Supervisors

Updates

04-04

Verslag voorbereidingsweekend 2 BFSE19

Vrijdag 22/02

Om 18u hadden we afgesproken aan het station van Sint-Niklaas zodat we samen in groep konden vertrekken. De trein vertrok om 18u24 naar Brussel. Tijdens de rit nam Stefanie al met vol plezier veel foto’s.

Toen we na een goed uurtje rijden in het station van Brussel-Noord aankwamen zagen we dat er een piano stond waarop iedereen die wou erop mocht spelen. We mochten bewonderen hoe goed Hanne piano kon spelen EN zingen. Mooi was het. 

Na een wandeling van ongeveer 20 minutjes kw...

Read more

20-11

Deadline inschrijvingen inleeftraject verlengd!

Goesting om deel te nemen aan het inleeftraject naar Burkina Faso? Vergeten in te schrijven?Geen probleem! De deadline om je in te schrijven wordt verlengd tot maandag 3 december!

Treuzel niet te lang want er zijn maar een paar plaatsen meer beschikbaar!

Read more

01-10

Klaar voor een enorm avontuur in Burkina Faso?

In juli 2019 bieden we jongeren uit de 3de graad secundair onderwijs opnieuw de kans om de ervaring van hun leven op te doen!

Gedurende 3 weken gaan we met een groep jongeren, samen met 5 ervaren begeleiders op inleefreis naar Burkina Faso. Tijdens de reis leren we de Burkinese cultuur beter kennen door allerlei gezamenlijke activiteiten met als kers op de taart het verblijf in een lokaal gastgezin!

Wil je hier meer info over?
Mail dan zeker naar jeroen.boshart@solidagro.be en kom naar onze infoavond op vrijdag 26 oktober om 19u30 in Den Eglantier in Sint-Niklaas (https://www.facebook.com/events/554117845023096/)

Read more

04-07

Enthousiaste begeleiders inleeftraject Burkina Faso 2019-2020 gezocht!

Ook in 2019 staat er weer een heel nieuw inleeftraject op het programma, ditmaal keren we terug naar Burkina Faso!

Tijdens dit traject krijgen de jongeren de kans zich te verdiepen in noord-zuidverhoudingen en interculturaliteit. Hoogtepunt is een inleefreis naar Burkina Faso tijdens de maand juli 2019 en daarbij aansluitend een tegenbezoek van Burkinese jongeren in België in augustus 2020.

Voor dit vormingstraject is Dwagulu-Dekkente op zoek naar enthousiaste begeleiders! Voel je, je geroepen?

Read more