Verslag van het 6de weekend ter voorbereiding van de terugkomreis (BF17)

Op 16 maart 2018 is ons zesde en laatste weekend van het traject van start gegaan. Dit is het weekend wanneer de twee lopende trajecten (BF17 & SE18) samen komen! De groep die West-Afrika al heeft bezocht staat te popelen om hun ervaringen te delen met de groep die nog aan het avontuur moet beginnen. Het lijkt wel gisteren dat ik hier zelf nog onervaren en onzeker stond te luisteren naar alle verhalen van de ‘Senegalezen’ uit 2016.

De beide groepen begonnen vrijdagavond toe te stromen en kennis met elkaar te maken. Wij kregen toen ook meteen te horen welke acht Burkinezen ons kwamen vergezellen op de terugkomreis! Toen iedereen (of toch de meeste) er waren zijn we een spel begonnen dat onze begeleiders in elkaar hadden gestoken. De twee groepen werden meteen door elkaar gemengd in kleine groepjes om het dan tegen elkaar op te nemen! En of er gelachen werd! Nadien sloten we de avond af met nog meer verhaaltjes, vragen beantwoorden en nacho’s met zelfgemaakte guacamole.

De volgende ochtend zaten we met al onze frisse kopjes klaar aan de ontbijttafel, wanneer plots nog een groep ons kwam vergezellen, de groep die deze zomer op proefreis naar de Filipijnen gaat! Na het gezellige ontbijt splitsten de drie groepen even op om elk een aparte activiteit te doen.
Voor ons was het tijd om onze terugkomreis te plannen! Wat willen we de Burkinezen allemaal laten zien en wanneer? Het kwam erop neer dat we eigenlijk heel België wouden laten zien, maar hebben het toch net iets beperkter gehouden.
Na al dat plannen zijn we de koude gaan trotseren om een kleine wandeling te maken en een frisse neus te halen.

Wanneer we terug kwamen stond het middagmaal ons op te wachten. Daarna stond G3W (geneeskunde voor de derde wereld) klaar met een presentatie/workshop over het recht op gezondheid. Dit was zeker en vast heel leerrijk en het verruimt je blik op bepaalde aspecten in deze wereld.
Onze groep is zich daarna beginnen klaarmaken om een klein marktje op te zetten voor de nieuwe groep. Bij elke stand waar ze langs gingen werd een ander onderwerp besproken om al hun vragen en zorgen te beantwoorden. Zalig om je ervaringen nog eens te delen!

De avond werd deze keer ingezet met een overheerlijke chili sin carne! Met goed gevulde buikjes hebben we de avond verder gezet met een djembé sessie! Fantastisch om nog eens te doen! De energie kon je tot op het einde van de straat voelen! Er werd nog veel gelachen en gedanst, en dan alweer ons bedje in.
De volgende morgen was voor onze groep le moment suprême aangebroken, de gastgezin verdeling! We kregen te horen welke Burkinezen in welke gezinnen gingen verblijven deze zomer.
En plots was het alweer tijd om af te sluiten. Samen hebben we alles nog opgeruimd en gekuist, om daarna met nieuwe ervaringen weer huiswaarts te keren. En of het weekend geslaagd was!