Verslag van het 3de weekend door Frauke en Astrid A. (SE18)

Een tijdje geleden (16-18 maart 2018) hebben de twee lopende trajecten, Burkina Faso ’17 en Senegal ’18 elkaar beter leren kennen op een gezamenlijk weekend in Sinaai! Ervaringen werden gedeeld, vragen beantwoord, en het allerbelangrijkste, er werd plezier gemaakt! Lees hieronder het verslag van Astrid en Frauke (SE18) over dit weekend. 


Dag 1

Iedereen kwam mooi op tijd aan in het verblijf te Sinaai. De kamers werden verdeeld en de bedden opgemaakt. Na de eerste spelletjes was er tijd voor een groepsgesprek. Een gesprek dat ons aan het denken gezet heeft. Hierna maakten we kennis met de groep van vorig jaar. Zij waren niet allemaal aanwezig. We vlogen er direct in met een gezamenlijk spel waarbij de 2 groepen gemengd werden. Dit brak het ijs tussen de 2 groepen. De avond werd gezellig afgesloten met verhalen uit Burkina Faso.

Dag 2

Koude douches en sneeuw. Veel sneeuw. Zo startten we de ochtend. Na het ontbijt werden we verwacht in een donkere kamer, waarbij we in een cirkel moesten zitten. Mannen op een stoel, vrouwen op de grond, de mannen werden bediend, de vrouwen moesten het zelf nemen. Wij dachten dat dit een ritueel was dat te maken had met de discriminatie van de vrouw. Het ging er eigenlijk over dat de vrouw proper was en op de aarde mocht zitten, de man niet proper en dus op een stoel moest zitten. Ze hechten veel belang aan moeder natuur en de aarde. Hierna kregen we als opdracht om filmpjes te maken over onze verwachtingen in Senegal. Hierbij werd veel gelachen! Tijd voor het middagmaal. In die tijd was er nog een groep aangekomen. De jongeren die op inleefreis gaan naar de Filipijnen. Onze fouriers, meisjes die 2 jaar eerder naar Senegal gingen, maakten chili sin carne. Zeer lekker! In de namiddag was het tijd voor een workshop over Recht op Gezondheid van G3W. Dit was boeiend maar na het middagmaal is het niet altijd gemakkelijk om steeds je concentratie erbij te houden... Tijd voor een spel. Het bagagespel was voor ons een zeer leuke activiteit! De begeleiders vulden een rugzak met spullen die we nodig zouden hebben in Senegal. Op een leuke manier kwamen we er dus achter wat we zeker niet mochten vergeten. Na dit intensieve spel werd een gezamenlijke activiteit met de Vlaamse 'burkinese' jongeren voorzien. Zij verdeelden zich in groepen en maakten overal hun eigen plek met herinneringen uit Burkina. We konden hen vragen gaan stellen en luisteren naar hun verhalen. Dit was zeer boeiend en goede informatie voor onze eigen inleefreis. Na het eten kwam de papa van Danne, een meisje uit BF17, ons een workshop djembe geven. Dit viel bij iedereen in de smaak! Iedereen had het naar zijn zin en er werd veel gelachen! Een topactiviteit was dit! Nadat alle djembe's terug ingeladen waren, hielden enkele jongeren nog een kleine afterparty. De fouriers maakten pudding en wij, de jongeren, zongen luidkeels mee met de muziek. Een mooie afsluiter voor een mooie dag.

Dag 3

Na een stevig ontbijt regelden we de praktische afspraken. We deden een taakverdeling voor het eetfestijn en de fuif, en bekeken grondig het medische luik met begeleidster Edith. Dit bracht enkele vragen naar boven over de gezondheid en spuiten die zullen moeten gezet worden. Na alle praktische zaken volgde de eindevaluatie. Op deze is zeer diep ingegaan en dit heeft de groep sterker gemaakt. Er werd een echte groepsband gecreëerd. Enkel nog poetsen en dan was het einde in zicht. Wij kijken positief op het weekend terug omdat we door de iets intieme gesprekken toch een hechte groep geworden zijn. Wij zien het helemaal zitten!