Verslag terugkomreis BF17 BE18

Op 1 augustus was het eindelijk zover.. Het moment was aangebroken waarop de Belgische en Burkinese jongeren weer herenigd werden. Niet alles kan van een leien dakje lopen en bij ons was dit ook niet anders, jammer dat het al meteen het eerste moment moest zijn. We vertrokken met de hele Belgische groep naar de luchthaven, heel goed op tijd waar we onze Burkinese vrienden wouden opwachten en hartelijk ontvangen met mega fantastische welkomstborden. Het wachten duurde lang, langer, langst.. Tot Jonas ineens gebeld werd door de luchthaven of het klopte dat hij met enkele andere op een groep van acht Afrikaanse jongeren aan het wachten was. Na een heleboel antwoorden en bakken stress kregen we de melding dat de Afrikaanse jongeren er binnen een half uurtje zouden zijn.. over een warm welkom in ons Belgenlandje gesproken *ahum ahum* maar na dit kleine gevalletje konden onze twee fantastische weken in België beginnen! We kenden een leuke start in Brussel waar we enkele leuke dagen doorbrachten met de groep, elkaar weer opnieuw een beetje leerden kennen en aan elkaar konden wennen én waar we natuurlijk de stad Brussel leerden kennen door een stadsspel, bezoekje aan het Abattoir, een avondje uit op Bruxelles les Bains en natuurlijk een zéér uitgebreide fotoshoot aan het atomium.


Na Brussel volgde Sint-Niklaas waar we zowat het meeste van onze resterende tijd doorbrachten. We bezochten op onze eerste middag De Ster waar we al een eerste paar frisse duiken namen. Al snel volgde die dag de verhuis naar het eerste gastgezin waar meteen na de dag in het gastgezin volgde. Er werden op deze dag vele bezoekjes aan familieleden gebracht maar er werden ook fietstochten gemaakt, met het paard gereden, met de hond gewandeld en met een bootje gevaren. Over een gezellig dagje gesproken!! De volgende dag bezochten we enkele belangrijke dingen zoals het gemeentehuis te Sint-Niklaas, het Miwa, de kringloop en Oxfam. Het was tijd om te ontspannen na deze dagen vol fietsen in de warmte dus zochten we verkoeling aan onze Belgische kust. Het was een fijne dag vol plezier waarna we afzakten naar de Parkies waar we nog een dansje placeerden. Nadien was er nog tijd voor een bezoek aan Vesta vzw, Berkenboom, woonzorgcentrum Heilig Hart, de donderdagmarkt en enkele Vlaamse spelletjes. Na weer enkele informatieve dagen en een gastgezinwissel was het weer tijd voor een vrije dag in het gastgezin. Er maakten er pudding, bezochten een imker en een boerderij en ook vandaag was er bij enkele tijd om eens met de boot te gaan varen. De volgende twee dagen bestonden uit bezoekjes aan twee prachtige steden namelijk Gent en Antwerpen. In Gent gingen we met de boot varen en brachten we een bezoekje aan het Huis van Alijn dat ons een inkijk gaf aan het leven vroeger. In Antwerpen bezochten we de prachtige Kathedraal en gingen we wat chillen aan het MAS. Na deze twee relatief rustige dagen was het weer tijd om nog even op te letten tijdens een bezoek aan de Geitenboerderij te Sint-Gillis-Waas en de agro-ecologische boerderij van Pomona.


En toen was het ineens dinsdagavond en zaten de tafels rond onze verblijfsplek te Puytvoet vol met familieleden van onze enthousiaste Belgische jongeren. Het moment was daar. De laatste avond met z'n allen. Er werden lekkere soja satés gegeten, een wit wijntje gedronken en enorm veel gepraat. Gepraat over hoe deze twee weken waren en hoe snel ze wel niet voorbij vlogen. Na het eten was het tijd voor een moment waarbij de jongeren en begeleiders uitvoerig bedankt werden, want geloof mij zeer, wat een toppers waren ze! De jongeren werden verrast met een prachtige groepsfoto en de begeleiders kregen een “First aid kit voor wanneer je de groep begint te missen” ik zal niet in detail treden over wat er nu net allemaal in te vinden was, maar het zat goed. Natuurlijk was er nog tijd en ruimte voor een dansje. Hoe later de avond was, hoe zotter en wees daar maar zeker van! Wil je weten wat voor iets zot nu net gebeurde? Ga naar onze Youtube pagina en bekijk het interview met Cathy ;-). ( En bekijk dan meteen alle andere interviews ook :)) Woensdag was de grote dag daar, het afscheid. Er vloeiden tranen er werden enorm veel knuffels gegeven en de liefde en vriendschap kon je volgens mij in een roes rond ons voelen. Bedankt iedereen die deel uitmaakte van dit prachtige project. De organisaties waar we een bezoekje aan mochten brengen, de kookploegen, Dwagulu om zo’n mooie organisatie te zijn, alle jongeren van onze fantastische BF17 groep en vooral onze vier meer dan geweldige begeleiders. Lynn, Isabel, Jonas en Mattias, bedankt voor deze geweldige ervaring.


(Wil je alle foto’s van deze twee fantastische weken zien? Neem dan zeker een kijkje op de Dwagulu Dekkente instagram!)


Geschreven door Cathy De Smedt deelnemend jongere BF17, WG evenementen en WG communicatie.