Verslag voorbereidingsweekend 2 BFSE19

Vrijdag 22/02

Om 18u hadden we afgesproken aan het station van Sint-Niklaas zodat we samen in groep konden vertrekken. De trein vertrok om 18u24 naar Brussel. Tijdens de rit nam Stefanie al met vol plezier veel foto’s.

Toen we na een goed uurtje rijden in het station van Brussel-Noord aankwamen zagen we dat er een piano stond waarop iedereen die wou erop mocht spelen. We mochten bewonderen hoe goed Hanne piano kon spelen EN zingen. Mooi was het. 

Na een wandeling van ongeveer 20 minutjes kwam we aan in het verblijf ‘De Waterman’. Iedereen vond het verblijf echt mooi. Het was zo speciaal ontworpen! Elke kamer was anders ingericht, sommigen hadden hele kunstwerken in hun kamer staan terwijl er bij andere op de muur op een speciale manier was geverfd. We hebben ons op het gemak geïnstalleerd en om 20u30 werden we boven verwacht voor de cadeautjes uit te delen.

Rond de cadeautjes-ceremonie was er een spel aan verbonden. We moesten ovenwanten aandoen om het pakje uit te pakken terwijl iemand anders met dobbelstenen 6 moest gooien. Dan moesten de ovenwanten aan de volgende worden doorgegeven en zo verder totdat iedereen zijn pakje was geopend.

Om 22u30 hadden we vrij en hebben we de begeleiding kunnen overtuigen om naar Temptation Island te kijken. 


ZATERDAG 23/02

Om 8u moesten we opstaan en om 8u30 werden we verwacht voor het ontbijt. Daar kregen we bufet met verschillende (bio) producten. Dat smaakte!

9u30 Medische blok met Seppe

We kregen allerlei info over de vaccinaties die we moesten nemen om ons te beschermen tegen ziektes die in Senegal zouden kunnen voorkomen (geelzucht, malaria,…). We kregen ook meer informatie over SOA’s .

10u30 Intercultureel leren in de praktijk: Naar de Abattoir 

We werden in groepjes verdeeld met de opdracht dat we onze weg moesten zoeken naar de Abattoir waar de markt plaatsvond. Elk groepje kreeg een boodschappenlijstje, 20 euro en een kaartje waar de weg was aangeduid. Na een hele poos en zoektocht is iedereen aangekomen op de bestemming. Niet iedereen vond de weg even makkelijk, maar we zijn er toch allemaal geraakt. 😉

Met wat vertraging kwamen me om 13u30 weer aan op het verblijf. We moesten dan al onze groentjes snijden dat we hadden gekocht om lekkere smosjes van te maken. Dat was gezellig én lekker. 14u30 Visie op ontwikkelingssamenwerking

We werden in groepjes verdeeld waar we de opdracht kregen om verschillende onderwerpen uit te werken die te maken hebben met samenwerking tussen verschillende landen voor een betere ontwikkeling van die landen. We moesten onze ideeën en info uitwerpen op een groot papier. We stelden de volgende dag onze opdracht voor aan de rest van de groep. 

Om 16u30 gingen we naar buiten om daar een spel te spelen ‘drie-wijzen-tembuilding’. De begeleiding lazen elk een verhaal of feitje voor, wij moesten zeggen wie er de waarheid sprak en wie er loog. We zijn zo wel wat meer te weten gekomen maar het was vooral plezant.

17u30, we vetrekken met de metro naar het Afrikaans restaurant. Dat was nogal een belevenis! Met 2 of zelfs 4 in een keer door een controlehekje gaan. We hebben gelachen dan! Na 3 metro’s zijn we aangekomen en moeten we nog een stukje te voet. Als we in het restaurant aankomen kiezen we ons eten en drinken. Na een tijd wachten kwam ons eten en mochten we proeven van een andere keuken. De meeste dingen smaakten ons wel, andere dingen waren niet ieders favoriet. We vonden allemaal het eten van Mamadou toch wel lekkerder. 😉 

Toen we terugkwamen in het verblijf, rond 22u, hebben we een Afrikaanse film gekeken ‘Timboektoe’. Met veel snacks bij de hand hebben de meesten het einde van de film gezien, een paar zijn in slaap gevallen omdat ze zo moe waren. 


ZONDAG 24/02

Zoals vorige ochtend moesten we om 8u opstaan en werden we bij het ontbijt we verwacht om 8u30. Daar was het een verassing, vooral voor Stefanie die 18 werd. Er hingen vlaggetjes op, er waren 2 taarten en pannenkoeken. Dat was een lekker ontbijt!

Om 9u30 moesten er nog wat praktische zaken worden besproken zoals de fuif, de t-shirt en het ontwerp dat we wouden. 

Rond 10u30 hebben we onze opdracht over ontwikkelingssamenwerking aan de rest van de groep voorgesteld. 

Om 11u zijn we naar buiten gegaan om het weekend te evalueren. We kregen verschillende stellingen en moesten tonen hoe leuk we deze vonden. (op de grond staan= niet zo leuk, op de bank zitten= niet slecht maar ook niet heel leuk, op de bank staan= echt super leuk!)

12u Eten en opruimen

Als middageten hebben we de rest van de groentjes gegeten en een geïmproviseerd smosje gemaakt met gewone boterhammen. Daarna moest alles worden opgeruimd en gekuist. We waren op tijd klaar om onze trein te halen in het station van Brussel. 

Om 15u18 kwam de trein aan in Sint-Niklaas en kon iedereen naar huis vertrekken.