Het verhaal van Nette (SE18) in Paraguay

Hallo, ik ben Nette. Ik ben net terug van mijn uitwisseling naar Paraguay voor 1 jaar met AFS (ik ben vervroegd moeten terugkeren door het Coronavirus dus eigenlijk maar 8 maanden). In de zomer van 2018 ben ik mee geweest naar Senegal op inleefreis voor 3 weken met Dwagulu Dekkente. 

Net zoals in Senegal verbleef ik in Paraguay ook in een gastgezin. Toen ik vertrok naar Senegal had ik niet echt schrik om in een gastgezin te blijven en had ik eigenlijk nooit echt stilgestaan bi het feit dat niet alles even perfect zou verlopen als ik in gedachten had. Ik had toen geen 1 keer nagedacht over dingen die misschien iets minder zouden kunnen verlopen waardoor ik met extreem hoge verwachtingen naar Senegal vertrok. Door die verwachtingen veel te hoog te leggen kon het bijna niet anders dan dat ik op 1 of andere manier een klein beetje teleurgesteld zou zijn in iets van de inleefreis. Dat gebeurde ook. Mijn gastgezin was minder open dan dat ik verwacht had, waardoor ik me niet altijd even blij voelde als ik wilde. Uiteindelijk waren het wel super lieve mensen, maar ik moest gewoon een beetje geduld hebben en niet meteen vanaf de eerste seconde alles goed verwachten.

Doordat ik dit had meegemaakt in Senegal wist ik dat niet altijd alles even perfect zou gaan, dus ging ik zonder verwachtingen naar Paraguay. Hierdoor kon ik ook niet teleurgesteld zijn. Ik heb mij ook veel meer opengesteld voor de mensen en de cultuur. Door naar Senegal te zijn geweest heb ik heel veel bijgeleerd waar ik veel aan heb gehad in Paraguay. Ik ben er redelijk zeker van dat dit mijn uitwisseling veel heeft vergemakkelijkt.

Ik heb het jaar van mijn leven gehad in Paraguay. Ik heb er een nieuwe familie bij en veel nieuwe vrienden. Ik heb 2 zussen en 1 broer in mijn gastgezin en 1 van mijn zussen heeft al een kindje van 5 jaar. Bijna elke dag hoor ik nog wel iets van hen. Ik woonde net naast Asunción (de hoofdstad van Paraguay) in Villa Elisa (de naam van het dorp waar ik woonde) waardoor er veel andere uitwisselingsstudenten dichtbij waren. De mensen die ik daar allemaal heb ontmoet zijn geweldig. Ik heb nu vrienden uit Paraguay, Italië, Alaska,... en ik heb nog een paar Belgen leren kennen die nu heel goede vrienden zijn geworden.

Tijdens de grote vakantie (die daar van half november tot eind februari duurt) heb ik zoveel mogelijk plaatsen bezocht zoals de 'Cataras de Iguazu' (de meeste watervallen op 1 plaats op het drielandenpunt Paraguay - Argentinië - Brazilië). Dit was echt de mooiste plaats waar ik ooit ben geweest en nog veel andere mooie plaatsen. Jammer genoeg heb ik niet alles kunnen zien en doen wat ik wou zien en doen omdat ik 4 maanden vroeger moest terugkeren dan gepland door het Coronavirus. Maar vanaf het moment dat ik terug kan gaan, vertrek ik direct om die laatste dingen nog te kunnen doen en mijn vrienden en familie terug te zien.

Ik ben heel blij dat ik deze dingen heb kunnen meemaken. Senegal is 1 van de mooiste reizen die ik al meemaakte en Paraguay is mijn tweede thuis!