Senegal (2018-2019)

Algemeen

Dwagulu Dekkente VZW is een lokale organisatie uit Sint-Niklaas die de interculturele solidariteit wil bevorderen. Daarvoor organiseert ze vormingstrajecten voor jongeren uit de derde graad van Sint-Niklaas en omstreken. Een vormingstraject duurt 2 jaar en geeft de jongeren de kans zich te verdiepen in Noord-Zuidverhoudingen en interculturaliteit via duurzaam contact en uitwisseling met West-Afrikaanse jongeren.

Hiervoor werkt de vereniging nauw samen met de Sint-Niklase NGO voor ontwikkelingssamenwerking Solidagro, de partnerorganisaties in West-Afrika en de stad Sint-Niklaas.


Belangrijke data om te onthouden tijdens het vormingstraject zijn:

1. De voorbereidingsweekends

De jongeren worden gedurende 4 voorbereidingsweekends klaargestoomd voor hun interculturele ervaring. Tijdens de weekends besteden we aandacht aan de groepsvorming, algemene Noord-Zuidverhoudingen, beeldvorming en informatie over het gastland, medische info en natuurlijk ook aan het Intercultureel Leren.

De data van de weekends zijn: 

  • WE1: 2-4/02/2018
  • WE2: 23-25/02/2018
  • WE3: 16-18/03/2018
  • WE4: 4-6/05/2018

2. De inleefreis naar Senegal (juli 2018)

Gedurende drie weken worden de jongeren ondergedompeld in de Senegalese cultuur. Dit doen we door samen te leven en te werken met een groep Senegalese jongeren. Zo zullen we bij deze jongeren in een gastgezin verblijven, samen bezoeken brengen aan projecten en organisaties, samen werken aan een kleinschalig project...

Na de inleefreis volgt er nog een reflectieweekend waarbij de jongeren samen met hun ervaringen aan de slag gaan. Dit weekend vindt plaats van 7-9 september.

3. De terugkomreis (augustus 2019)

Het tweede belangrijke luik van het vormingstraject bestaat uit de terugkomreis. Gedurende twee weken komen 6 Senegalese jongeren en hun begeleiders op tegenbezoek in België en verblijven in onze gezinnen. We maken nogmaals een interculturele reis mee, bij ons thuis!

Begeleiders

Updates

21-11

Verslag terugkomreis 2019

Verslagje van de terugkomreis van SE18 door Saara


Lees meer

03-03

Verslag voorbereidingsweekend 2 - BFSE 2019

Vrijdag 22/02

Om 18u hadden we afgesproken aan het station van Sint-Niklaas zodat we samen in groep konden vertrekken. De trein vertrok om 18u24 naar Brussel. Tijdens de rit nam Stefanie al met vol plezier veel foto’s.

Toen we na een goed uurtje rijden in het station van Brussel-Noord aankwamen zagen we dat er een piano stond waarop iedereen die wou erop mocht spelen. We mochten bewonderen hoe goed Hanne piano kon spelen EN zingen. Mooi was het.

Na een wandeling van ongeveer 2...

Lees meer

13-09

Vijfde weekend SE18

Na anderhalve maand zien we elkaar terug. Op vrijdagavond komt iedereen aan een kijken we allemaal samen naar foto’s getrokken in Senegal. Dit is zeer aangenaam. We praten met z'n allen over ons grote avontuur in Senegal en nadien bespreken we nog enkele praktische zaken. Later op de avond praatte we nog verder en speelden ook nog enkele spelletjes, er waren ook al enkele van de groep die zeer moe waren die dan ook al meteen gingen slapen.


Zaterdagochtend stonden we op om acht uur met een “oc...

Lees meer

04-09

Interview met Maïté & Emma (SE18)

Op 10 november vieren we 20 jaar Dwagulu. Die mijlpaal is de ideale gelegenheid om even terug te blikken op alle inleefreizen die Dwagulu tot nu toe al organiseerde! Daarom interviewen we iemand van elk traject om zo een reis doorheen de tijd te maken en herinneringen boven te halen van al de inleefreizen. Kijk nu naar het eerste van deze interviews, waarin we even neerzaten met Emma en Maïté van het traject Senegal 2018!

27-08

Verslag inleefreis Senegal 2018

Benieuwd wat de jongeren van Senegal '18 allemaal beleefd hebben op hun inleefreis? Lees zeker onderstaand verslagje geschreven door Astrid A. en Saara. 

Lees meer

17-05

Verslag van het 4de en laatste weekend voor de inleefreis door Astrid, Maïté en Emma VD (SE18)

Het weekend van 4-6 mei 2018 vond het laatste voorbereidingsweekend van het inleeftraject Senegal 2018-2019 plaats! Dit weekend vindt traditiegewijs plaats in bioboerderij 't Livinushof in Sint-Margriete in het teken van het recht op voedsel en de agro-ecologie. Daarnaast werden de jongeren ook klaargestoomd voor het vertrek op hun avontuur!

Astrid, Maïté en Emma VD, 2 van de 20 jongeren die komende zomer de reis van hun leven zullen beleven, schreven een kort verslagje van het weekend. Dit verslag leest u hieronder!

Lees meer

17-05

Verslag van het 3de weekend door Frauke en Astrid A. (SE18

Een tijdje geleden (16-18 maart 2018) hebben de twee lopende trajecten, Burkina Faso ’17 en Senegal ’18 elkaar beter leren kennen op een gezamenlijk weekend in Sinaai! Ervaringen werden gedeeld, vragen beantwoord, en het allerbelangrijkste, er werd plezier gemaakt! Klik verder om het verslag van Astrid en Frauke (SE18) over dit weekend te lezen. 
Lees meer

12-03

Verslag van het 2de weekend door Ines en Nette (SE18)

Het weekend van 23-25 februari 2018 vond reeds het tweede voorbereidingsweekend van het inleeftraject Senegal 2018-2019 plaats! Dit weekend vindt traditiegewijs plaats in Brussel in het teken van kennismaking met een interculturele grootstad, verdere kennismaking met elkaar en het land en verdieping in de interculturele begrippen.

Ines en Nette, 2 van de 20 jongeren die komende zomer de reis van hun leven zullen beleven, schreven een kort verslagje van het weekend. Dit verslag leest u hieronder!

Lees meer

12-02

Verslag van het eerste weekend door Saara en Anaïs

Het weekend van 2-4 februari 2018 ging het inleeftraject Senegal 2018-2019 van start met hun eerste voorbereidingsweekend! Dit weekend stond in het teken van de kennismaking met elkaar, kennismaking met het land, kennismaking met de organisatie en kennismaking met enkele interculturele begrippen.

Saara en Anaïs, 2 van de 20 jongeren die komende zomer de reis van hun leven zullen beleven, schreven een kort verslagje van het weekend. Dit verslagje leest u hier!

Lees meer

20-11

Deadline inschrijvingen verlengd!

De deadline om je in te schrijven voor het inleeftraject naar Senegal wordt verlengd tot 15 december!

Zie je een avontuur in Senegal al helemaal zitten? Er zijn nog een aantal plaatsen vrij... Haast je dus om je in te schrijven!

Lees alle praktische info en stuur als de bliksem jouw:
[1] identiteitsgegevens
[2] engagementsverklaring
[3] toestemming van je ouders
[4] motivatiebrief, aan de hand van volgende vragen:
    - Waarom wil je deelnemen aan dit inleeftraject? Wat spreekt jou erin aan? Wat verwacht je ervan?
    - Waar ben je zoal mee bezig in je vrije tijd? Neem je er een bepaald engagement op?
    - Hoe denk je deze reis te bekostigen?
per post of per mail naar Jeroen Boshart, Mercatorstraat 81, 9100 Sint-Niklaas, jeroen.boshart@solidagro.be

Lees meer

09-11

Schrijf je nu in voor het inleeftraject naar Senegal!

Zie je een avontuur in Senegal al helemaal zitten? Schrijf je dan nu in voor het inleeftraject dat in 2018 van start gaat!

Lees meer

15-09

Klaar voor een enorm avontuur in Senegal?

In juli 2018 bieden we jongeren uit de 3de graad secundair onderwijs opnieuw de kans om de ervaring van hun leven op te doen!

Gedurende 3 weken gaan we met een groep jongeren, samen met 4 ervaren begeleiders op inleefreis naar Senegal. Tijdens de reis leren we de Senegalese cultuur beter kennen door allerlei gezamenlijke activiteiten met als kers op de taart het verblijf in een lokaal gastgezin!

Wil je hier meer info over?
Mail dan zeker naar jeroen.boshart@solidagro.be en kom zeker naar onze in...

Lees meer