SE18

Interview met Emma & Maïté (SE18)

waarin we even neerzaten met Emma en Maïté van het traject Senegal 2018!

    

WG20-2018a0-1.png

Verslag terugkomreis 2019

1/08

Eindelijk was het zover: de terugkomreis!
Om te vieren dat we samen waren met de groep gingen we samen iets drinken in Brussel en praatten we heel veel bij.

2/08

De volgende morgen kwamen de Senegalezen al heel vroeg aan. Khady, Hawa, Maty, Fatou, Mamy, Everienne en Cheikhna werden enthousiast verwelkomd met knuffels en veel ‘comment ça va’s. Natuurlijk was iedereen moe na de reis en werd er een lange rustpauze ingelast.
In de namiddag gingen we met de groep naar de Abattoir in Brussel. Daar deden we samen inkopen om vervolgens  smosjes te maken. Al de eerste dag werden de Senegalezen geconfronteerd met het Belgische weer: eerst mooi weer en zonneschijn en vervolgens heel veel regen. ’s Avonds gingen we nog eten in de Matongewijk. Lekker en gezellig!

3/08

Ook vandaag stonden er weer leuke activiteiten op de planning. In de voormiddag gingen we het museum voor natuurwetenschappen bezoeken en in de namiddag speelden we een stadsspel in groepjes. Voor we de stad introkken, aten we eerst iets heel erg lekker om met voldoende energie de stad te doorkruisen (waarvoor nog eens een dikke merci foeriers!)
’s Avonds laat zijn we nog het Atomium gaan bezichtigen, want dat moet nu eenmaal als je in Brussel bent.

4/08

De laatste dag in Brussel. Eerder de laatste voormiddag in Brussel, want al snel zetten we ons pad verder richting Sint-Niklaas. Eens in Sint-Niklaas aangekomen gingen we natuurlijk naar Solidagro. Ons middageten, aten we in een parkje en vervolgens speelden we spelletjes in het park. Een rustige dag, samen met de groep voor het echte inleven en ’s avonds de eerste gastgezinperiode begon. Spannend!

5/08

Na de rustige relaxte dag van gisteren, was het vandaag weer een dag met veel activiteiten! Om te beginnen een rondleiding in het Stadhuis van de ballonnenstad. In de namiddag hebben we Oxfam bezocht en de kringloopwinkel, maar laten we daar geen 10 minuten over uitweiden. Het was leerrijk! Natuurlijk was er ook tijd voorzien om te winkelen, waar sommige mensen meer gebruik van hebben gemaakt dan anderen. Om de dag leuk af te sluiten zijn we met de hele groep frietjes gaan eten op het plein. Daar hebben we gepraat, gelachen, gedronken en frietjes gegeten natuurlijk!

6/08

Het was tijd voor de eerste gastgezindag! Een dag waar de ene al wat meer voor voorzien had dan de andere, maar rust was toen waarschijnlijk ook heel erg welkom. De volgende dag was dan ook vaak de vraag ‘wat heb je gisteren gedaan?’ en weer konden we gesprekken vullen met onze ervaringen van die dag.

7/08

Na een, al dan niet, drukke gastgezindag hadden we een rustige dag voorzien. Gelukkig was het mooi weer en konden we gezellig buiten zitten. De dag bestond uit eten, praten, eventueel slapen en uiteraard een zeil met water en bruine zeep. Zo een rustige, plezierige dag kan wel aangenaam zijn in de drukke twee weken van de terugkomreis. Gewoon even genieten van het samen zijn. Heerlijk!

8/08

Weer een vroege ochtend! Deze keer geen rustige dag, maar weer een dag vol activiteiten! In de voormiddag bezochten we Miwa. Deze rondleiding zal voor iedereen wel leerrijk geweest zijn. Want wie weet er precies wat er met al ons afval gebeurd?
Nu wij alleszins wel! In de namiddag gingen we het Rode Kruis bezoeken en ook daar kregen we een uitgebreide en leerrijke uitleg. Hoewel de meeste van ons al heel hun leven in België wonen, leren we dankzij deze terugkomreis toch weer zoveel bij.
Vandaag hebben we ook even geëvalueerd. De tweede gastgezinperiode kwam eraan, dus een perfect moment voor evaluatie.

9/08

De eerste nacht in het nieuwe gastgezin was vast weer wennen voor velen, maar ook heel leuk! Nieuwe plaats, nieuwe mensen, nieuwe dingen om weer van te leren en te genieten! Vandaag maakten we een uitstap naar Gent. De treinritten waren ook altijd fijn omdat we dan even rustig konden praten met elkaar en er altijd wel een leuke sfeer was! In Gent bezochten we een museum en in de namiddag volgde ook een stadsspel. Maar eigenlijk was gewoon rondwandelen in Gent al fijn. Ook deze dag hebben we veel kunnen praten en tijd kunnen spenderen met iedereen. Als afsluiter gingen we dan ook samen nog iets drinken!

10/08

En de tweede familiedag was ook een feit! Hoewel er nu nog veel meer nood was aan rust en uitslapen dan de vorige keer. Ook vandaag waren er weer verschillende activiteiten. De ene moest vroeg opstaan en maakte een daguitstap, terwijl de andere sliep tot de middag en last had van ontplofte banden tijdens het fietsen, na het slalommen tussen wandelaars van de dodentocht.

11/08

Zondag. Dus tijd voor nog een rustige, fijne dag. Met de hele groep namen we de trein naar zee. We zochten een plekje uit op het strand en dan kon iedereen zelf kiezen. Slapen, lezen, zonnen (maar dan zonder zon) of gewoon lekker uitwaaien op het strand. Ook in Oostende besloten we een tussenstop te maken bij een café om te gaan drinken.

12/08

De gastgezinperiodes kwamen op hun einde en zo ook bijna de terugkomreis… maar we hadden nog 3 volle dagen!! Vandaag maakten we een uitstap naar het woonzorgcentrum. Daar kregen we uitleg van de Senegalese Bijou. Zij demonstreerde de werking daar heel leuk en duidelijk. Gelukkig was dat de enige activiteit die dag, want de vermoeidheid begon de laatste dagen enorm toe te slaan. ’s Avonds kookten de Senegalezen en het was heel lekker! En zo begon on laatste weekend op Puytvoet heel goed!

13/08

De laatste drukke dag van de reis. In de voormiddag speelden we het wereldhandelspel. Daarin representeerden we een land en moesten we met onze productie en internationale handel onze consumptie bekomen. Of je deed je best en zorgde goed voor je land en je volk, of je behaalde 32 strafpunten en stak het op solidair zijn. In de namiddag bezochten we nog een boerderij. Dat is heel anders dan wat wij gezien hebben in Senegal.
’s Avonds werd er weer goed voor ons gezorgd en kregen we heerlijke lasagne!

14/08

De dag van de Barbecue! Maar eerst evalueren natuurlijk. In de namiddag maakten we alles klaar voor de barbecue. Het eten, de tafels, stoelen, versiering, … werk genoeg! Maar dat was het allemaal waard. ’s Avonds konden we genieten van het samen zijn, onze familie voorstellen aan onze nieuwe vrienden en vooral lekker eten! Maar natuurlijk verloopt die laatste avond niet zonder emotie. Samen zongen we en ‘dansten’ we nog even en deelden toen heel wat knuffels uit.

15/08

De laatste dag, heel vroeg in de ochtend, was het tijd om echt afscheid te nemen. Veel emotie, traantjes, geluk en verdriet, maar vooral dankbaarheid. Dankbaarheid omdat we deel hebben kunnen uitmaken van iets uniek, vriendschappen opgebouwd hebben, veel geleerd hebben en dat we deze mooie herinneringen en ervaringen kunnen meenemen in ons verdere leven.

-Saara-

Sluiten