Senegal

Inhoud traject

Senegal - Tous Ensemble

In de zomer van juli 2023 trekken we opnieuw op uitwisselingsreis naar Senegal. We vertrekken vanuit Zaventem en komen aan in Dakar, de hoofdstad van Senegal. Na 3 leuke weken zijn we terug in België en kunnen we onze unieke ervaringen delen met onze familie en vrienden. Het traject bestaat uit twee luiken, waarbij het eerste focust op de rondreis in Senegal met een groep Senegalese jongeren. Daarnaast is het tweede luik gericht op de reis in België, eveneens met de Senegalese jongeren. 

Ben jij klaar voor het avontuur van jouw leven?

Ben je tussen de 16 en 21 jaar oud?

Laat het ons dan weten via onderstaand contactformulier (voor 15 maart). 

tamba_SE19

Verloop

Een traject vol variatie

Het traject start met kennismakingsdagen die gericht zijn op groepsbinding en het overlopen van praktische informatie. Op deze momenten ontmoet je ook het bestuur van Dwagulu Dekkente, en genieten we van een leuke sfeer en lekker eten. Er zal ook dieper worden ingegaan op thema's zoals intercultureel leren, mondiale verhoudingen, agroecologie, dekoloniseren en natuurlijk Senegal zelf. 

traject overzicht zonder terugkom

Het eerste luik van het traject

Voorbereiding

Het eerste kennismakingsmoment is op zaterdag 4 februari, maar er is de mogelijkheid om nadien nog aan te sluiten (ten laatste 15 maart). Tijdens twee voorbereidingsweekends zorgen we er samen voor dat je klaar bent om te vertrekken. De data dat je zeker dient vrij te houden zijn:

 • Weekend Brussel (18-19/03/23)
 • Eetfestijn (22/04/23)
 • Weekend op een bioboerderij (05-07/05/23)
 • Laatste info net voor het vertrek (nader te bepalen)

Senegal-Tous Ensemble

We vertrekken, begin juli, naar Senegal vanuit Zaventem. Spannend! We zullen gedurende drie weken in Senegal rondreizen, zowel in de regio van Tambacounda als Toubakouta. De inhoud en praktische organisatie van onze weken wordt ingevuld door onze partners in Senegal, namelijk La Voie en AJE.

We zullen SAMEN op weg gaan, SAMEN landbouwprojecten bezoeken, SAMEN regio's ontdekken, SAMEN een dag in het gastgezin verblijven, SAMEN dansen en spelen, SAMEN werken, SAMEN creatief zijn, SAMEN in discussie gaan over bepaalde thema's zoals gender, mondiale verhoudingen, relaties, klimaat, etc.

Zij kijken er al vast naar uit, jullie ook? 

samenwerken1

Na de uitwisselingsreis volgt er nog een reflectieweekend waarbij je samen met je ervaringen aan de slag gaat. Dit weekend vindt plaats in september 2023.

Voor de realisatie van dit project werken we nauw samen met de Sint-Niklase ngo Solidagro. In het najaar (september-oktober) lanceren zij hun jaarlijkse campangne. De ervaringen, belevenissen, inzichten,... die je in Senegal onderweg tegenkwam worden meegenomen in hun verhaal. 

Samen - Tous Ensemble op weg gaan dat laat indruk na...

Het tweede luik van het traject (optioneel)

Het tweede belangrijke luik van het traject bestaat uit de terugkomreis. Gedurende twee weken komen een zestal Senegalese jongeren en hun begeleiders op tegenbezoek in België. We maken nogmaals een interculturele reis mee, bij ons thuis!

Voor de voorbereidingen van de terugkomreis komt de groep nogmaals samen! Dit zal doorgaan in maart 2024. Met ondersteuning van de begeleiding staan de jongeren in voor de organisatie en planning van de terugkomreis voor de Senegalese jongeren. Tijdens dit weekend delen de jongeren ook hun ervaringen met de volgende groep die op uitwisselingstraject gaan. De terugkomreis zal doorgaan tijdens de eerste twee weken van augustus 2024. 

Terugkomreis 2019

Praktisch

Het volgende kennismakingsweekend zal doorgaan in Brussel van zatedagochtend tot zondagmiddag. Daarnaast zal er ook een weekend zijn waarbij we ondergedompeld worden in de agro-ecologische sfeer op een bio-boerderij. Brussel is makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Om naar de bioboerderij te gaan spreken we goed af voor de car-pool.

Het reflectieweekend in september zal ook makkelijk bereikbaar zijn. 

Je krijgt voor elk weekend een uitnodiging met plaats, tijd, materiaal,... 

Verwachtingen

We verwachten van elke deelnemer dat ze:

 • Zich engageren voor het volledige traject 
 • Aanwezig zijn op alle weekends en activiteiten die deel uitmaken van het traject
  (indien dit uitzonderlijk niet lukt, valt dit uiteraard wel te bespreken)
 • Meehelpen bij het eetfestijn op 22 april
 • Een open en respectvolle houding hanteren ten opzichte van zichzelf en
  anderen
 • Zich op een verantwoordelijke manier gedragen gedurende het traject
 • Nieuwsgierig zijn en open staan om bij te leren gedurende het traject

De deelnameprijs

Bij de deelnameprijs (€1.650) zitten volgende zaken inbegrepen:

 • Kosten in Senegal
 • Verblijf voor de hele duur van de reis (incl. maaltijden en drinken)
 • Groepsactiviteiten in Senegal
 • Vormings- en animatiekosten
 • Kleine medische kosten tijdens de reis

Niet inbegrepen: 

 • Voorbereidende medische kosten als de aankoop van anti-malaria pillen, vaccinaties en muskietennet
 • Internationale paspoort
 • Voorbereidingsweekends en reflectieweekend (betaald door Solidagro)
 • Vliegticket (betaald door Solidagro)
 • Annulerings- en reisverzekering (betaald door Solidagro)

VLIEGVELD.JPG

INTERESSE?

INSCHRIJVING

Ja, ik schrijf me in voor het traject in Senegal.
Close