Senegal

Inhoud traject

Senegal - Tous Ensemble

In de zomer van 2024 (juli) trekken we opnieuw op uitwisselingsreis naar Senegal. We vertrekken vanuit Zaventem en komen aan in Dakar, de hoofdstad van Senegal. Na 3 leuke weken zijn we terug in België en kunnen we onze unieke ervaringen delen met onze familie en vrienden. Het traject bestaat uit twee luiken, waarbij het eerste focust op de rondreis in Senegal met een groep Senegalese jongeren in de zomer van 2024. Daarnaast is het tweede luik gericht op de reis in België, eveneens met de Senegalese jongeren, in de zomer van 2025. 

Ben jij klaar voor het avontuur van jouw leven?

Zit je in het 5de of 6de middelbaar?

Laat het ons dan weten via onderstaand contactformulier. 

Of kom naar ons infomoment op 11 november, 16u (stationsstraat 61, Sint-Niklaas).

SE23 - groepsfoto 2

Verloop

Een traject vol variatie

Het traject start met voorbereidingsweekends die gericht zijn op groepsbinding en het overlopen van praktische informatie. Op deze momenten ontmoet je ook alle vrijwilligers van Dwagulu Dekkente, en genieten we van een leuke sfeer en lekker eten. Er zal ook dieper worden ingegaan op thema's zoals intercultureel leren, mondiale verhoudingen, agro-ecologie, dekoloniseren en natuurlijk Senegal zelf. 

traject overzicht zonder terugkom

Het eerste luik van het traject

Voorbereiding

Ter voorbereiding van de uitwisseling zullen er vier weekends plaatsvinden. Tijdens deze voorbereidingsweekends zorgen we er samen voor dat je klaar bent om te vertrekken naar Senegal. De data die je zeker dient vrij te houden zijn: 

 • 1-3 maart
 • 15-17 maart
 • 19-21 april
 • 26-28 april

Senegal-Tous Ensemble

We vertrekken, begin juli, naar Senegal vanuit Zaventem. Spannend! We zullen gedurende drie weken in Senegal rondreizen (exacte duurtijd afhankelijk van onze partners in Senegal), zowel in de regio van Tambacounda als Toubakouta. De inhoud en praktische organisatie van onze weken wordt ingevuld door onze partners in Senegal, namelijk La Voie en AJE.

We zullen SAMEN op weg gaan, SAMEN landbouwprojecten bezoeken, SAMEN regio's ontdekken, SAMEN een dag in het gastgezin verblijven, SAMEN dansen en spelen, SAMEN werken, SAMEN creatief zijn, SAMEN in discussie gaan over thema's zoals gender, mondiale verhoudingen, relaties, klimaat, etc.

Zij kijken er al vast naar uit, jullie ook? 

SE23 - groepsfoto 1

Na de uitwisselingsreis volgt er nog een reflectieweekend waarbij je samen met je ervaringen aan de slag gaat. Dit weekend vindt plaats in september 2024.

Voor de realisatie van dit project werken we nauw samen met de Sint-Niklase ngo Solidagro. In het najaar (september-oktober) lanceren zij hun jaarlijkse campagne. De ervaringen, belevenissen, inzichten,... die je in Senegal onderweg tegenkwam worden meegenomen in hun verhaal. 

Samen - Tous Ensemble op weg gaan dat laat indruk na...

Het tweede luik van het traject (optioneel)

Het tweede belangrijke luik van het traject bestaat uit de terugkomreis. Gedurende twee weken komen een zestal Senegalese jongeren en hun begeleiders op tegenbezoek in België. We maken nogmaals een interculturele reis mee, bij ons thuis!

Voor de voorbereidingen van de terugkomreis komt de groep nogmaals samen! Dit zal doorgaan in maart 2024. Met ondersteuning van de begeleiding staan de jongeren in voor de organisatie en planning van de terugkomreis voor de Senegalese jongeren. De terugkomreis zal doorgaan tijdens de eerste twee weken van augustus 2025. 

Terugkomreis 2019

Praktisch

Verwachtingen

We verwachten van elke deelnemer dat ze:

 • Zich engageren voor het volledige traject 
 • Aanwezig zijn op alle weekends en activiteiten die deel uitmaken van het traject (indien dit uitzonderlijk niet lukt, valt dit uiteraard wel te bespreken)
 • Meehelpen bij het eetfestijn in april 2024
 • Een open en respectvolle houding hanteren ten opzichte van zichzelf en anderen
 • Zich op een verantwoordelijke manier gedragen gedurende het traject
 • Nieuwsgierig zijn en open staan om bij te leren gedurende het traject

De deelnameprijs

Bij de deelnameprijs (€1.600) zitten volgende zaken inbegrepen:

 • Kosten in Senegal
 • Verblijf voor de hele duur van de reis (incl. maaltijden en drinken)
 • Groepsactiviteiten in Senegal
 • Vormings- en animatiekosten
 • Kleine medische kosten tijdens de reis
 • Vliegticket 
 • Annulerings- en reisverzekering 

Niet inbegrepen: 

 • Voorbereidende medische kosten als de aankoop van anti-malaria pillen, vaccinaties en muskietennet
 • Internationale paspoort

De deelnameprijs wordt mogelijk gemaakt door de steun van de Belgische overheid (Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking) stad Sint-Niklaas en Solidagro.

SE23 - groepsfoto 3

INTERESSE?

Ben je geïntereseerd om mee te stappen in dit traject?

Vul het volgende contactformulier in en wij sturen jou zowel een algemene infobrochure als een infobrochure voor jouw ouders. 

Deze infobrochure bevat alle informatie om je in te schrijven. 

Close